0113 - 311815
078-7440182
info@advema.nl

Woning kopen

Een huis kopen is een grote stap voor velen. Misschien is dit uw eerste koophuis of kunt u eindelijk na jaren het huis van uw dromen kopen. Wat is het fijn om een eigen woning te hebben die helemaal van u is, maar tegelijkertijd kan het ook best spannend zijn. Bij het kopen van een woning komt namelijk veel kijken. Zo is één van de belangrijkste onderdelen wel hoe u de koop van de woning gaat financieren. Dit kunt u namelijk vaak doen door middel van een hypotheek. Wij van Advema zijn experts op het gebied van hypotheken en helpen u graag op weg bij het kopen van uw eigen woning.

Als we het hebben over het kopen van een woning dan is een hypotheek vaak het eerste waar we naar kijken. Maar wat is een hypotheek nou eigenlijk? Een hypotheek is als het ware een lening die u afsluit zodat u de koop van een huis kunt financieren of uw huidige woning kunt verbouwen. U leent een bedrag van de bank om een woning te kopen of te verbouwen en u betaalt dit bedrag, met hypotheekrente, terug binnen een bepaalde tijd. Dit is meestal binnen 30 jaar. Een hypotheek, ook wel hypothecaire lening genoemd, is een zekerheidsrecht. Dit wilt zeggen dat u het recht van uw hypotheek geeft aan de geldverstrekker. De bank wil hiermee verzekeren dat u de lening terugbetaalt. Het kan worden gezien als onderpand. Als u op een punt komt dat u de hypotheek niet meer kunt betalen dan heeft de geldverstrekker het recht om de woning te verkopen.

Wanneer u besluit dat u graag een eigen woning wilt kopen dan kunt u samen met één van onze hypotheekadviseurs berekenen wat uw maximale hypotheek is; dus hoeveel u maximaal kunt lenen voor het kopen van de woning en/of hoeveel wenselijk is om maximaal te lenen. Vervolgens gaat u op zoek naar het huis dat aansluit bij uw wensen en wat binnen uw budget past. Als u uiteindelijk een fijne woning heeft gevonden, kunt u samen met uw hypotheekadviseur bekijken wat uw mogelijkheden zijn voor het kopen van de woning en gaan jullie samen na welke hypotheek het beste bij u aansluit.

Er zijn verschillende hypotheekvormen waar u uit kunt kiezen. Hypotheekvormen zijn de verschillende manieren waarop u de hypotheek kunt aflossen. U kiest een hypotheekvorm die aansluit bij uw situatie en wensen. Lees hier meer over welke hypotheekvormen er bestaan en wat deze precies inhouden.

Bij het afsluiten van een hypotheek komen ook kosten kijken. Zo betaalt u bijvoorbeeld overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning of bedrijfspand. Tegenwoordig betaal je deze belasting niet wanneer u tussen de 18 en 35 jaar oud bent en de waarde van de woning niet meer dan €440.000,-  (2023) is.

Wanneer u een hypotheek heeft afgesloten en u begint met het afbetalen van de hypotheek dan betaalt u hypotheekrente. De hypotheekrente kan het afsluiten van een hypotheek minder aantrekkelijk maken en daarom kunt u gebruik maken van de mogelijkheid om de hypotheekrente af te trekken. Hierdoor kunt u het bedrag dat u betaalt aan hypotheekrente aftrekken van hetgeen dat u verdient. U betaalt dan belasting over een lager inkomen en dit maakt de maandlast van de hypotheek lager.

Wanneer u een hypotheek heeft afgesloten na 1 januari 2013 mag de rente alleen worden afgetrokken bij een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. De hypotheek moet dan wel binnen 30 jaar worden afgelost. Als u de hypotheek heeft afgesloten voor 1 januari 2013 dan is de aftrek geldig bij elke hypotheekvorm. U heeft dan 30 jaar recht op de hypotheekrenteaftrek vanaf het moment dat de hypotheek is afgesloten.

Als u een huis koopt en een hypotheek afsluit dan kan dit vaak met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met de NHG verkleint u het risico dat u de woning moet verlaten wanneer uw persoonlijke situatie verandert. De garantie zorgt er namelijk voor dat uw hypotheekverstrekker de zekerheid heeft dat de hypotheek kan worden terugbetaald wanneer u dat zelf niet meer kunt, omdat u bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt, u gaat scheiden of wanneer uw partner komt te overlijden. Ook kan de restschuld van de hypotheek worden kwijtgescholden als u deze niet meer kunt betalen. Met de Nationale Hypotheek Garantie krijgt u tevens korting op uw hypotheekrente. Houd er wel rekening mee dat er voorwaarden zitten verbonden aan de NHG en dat er kosten komen kijken bij het aanvragen van de garantie.

Wij van Advema zijn gespecialiseerd in hypotheken en geven onafhankelijk advies zodat u onbezorgd het proces van uw hypotheek kunt doorlopen; van de aanvraag tot aan de aankoop. Samen met u kijken we naar uw persoonlijke situatie en brengen we de mogelijkheden in kaart. Wij werken met nagenoeg alle hypotheekverstrekkers in Nederland en kunnen op basis van uw wensen de beste opties voor u selecteren. Ook geven wij advies over de mogelijkheden voor de hypotheek wanneer uw situatie verandert, denk bijvoorbeeld aan wanneer u gaat trouwen of samenwonen, wanneer u werkloos raakt of wanneer u arbeidsongeschikt wordt. Tevens adviseren wij onder andere wanneer u uw hypotheek wilt oversluiten, wanneer u wilt gaan verbouwen of verduurzamen, wanneer u een pand wilt verhuren of wanneer u een bedrijfspand wilt kopen.

Bij Advema hebben wij alle expertises onder één dak. Zo kunt u namelijk bij Advema Makelaardij terecht wanneer u bijvoorbeeld op zoek bent naar verkoopadvies, de woning van uw dromen wilt kopen of u meer te weten wilt komen over de waarde van uw woning.

Wilt u graag een huis kopen en bent u benieuwd naar welke mogelijkheden u heeft voor een hypotheek? Neem dan contact op met één van onze hypotheekexperts en wij helpen u graag bij het realiseren van de aankoop van uw droomwoning.

Bel direct:

078-7440182

Adresgegevens

  • Amstelwijckweg 15
  • 3316 BB Dordrecht

Mail direct:

makelaardij@advema.nl

Bel direct:

0113 - 311815

Adresgegevens

  • Biezelingseweg 2b
  • 4421 KN Kapelle

Mail direct:

info@advema.nl